RPG

Rolspellen of Engelse RPG (role-playing game) – Gemaakt in de jaren zeventig van de vorige eeuw als een moderne uitloper van pen-en-papier role-playing games. Ze hebben dus hun kern in spellen als Dungeons and Dragons (D&D). Tegenwoordig zijn ze natuurlijk veel complexer en de mogelijkheden van moderne hardware maken dat mogelijk.

Wat zijn rollenspellen en waar komen ze precies vandaan?

Het acroniem respectievelijk de engelse naam geeft ons een meer exacte definitie.
Zo zou het een rollenspel moeten heten. Dus het zijn spellen waarin je de rol van een personage op je neemt. Ook moet worden opgemerkt dat het karakter niet het eigen karakter is. In spellen als Wii Party, bijvoorbeeld, is het alsof je jezelf speelt. Tetris is net zo gemakkelijk te herkennen als RPG. Maar nu begint het moeilijker te worden. In spellen als Battlefield of Call of Duty neem je de controle over een personage. Maar hier kun je niet echt invloed uitoefenen op de capaciteiten van je karakter. Zelfs in het begin kun je hier geen personage creëren en het je gewenste vaardigheden geven. Dit wordt echter vaak genoemd als het belangrijkste criterium voor een rollenspel. Volgens deze interpretatie zouden bijvoorbeeld JRPG's (Japanse rollenspellen) niet in de RPG's moeten worden opgenomen. Omdat het hier meestal niet mogelijk is om juist deze karaktervorming te beïnvloeden.

Het probleem komt voort uit de oorspronkelijke oorsprong van de genrenaam. Deze komt van de Pen & Paper role-playing games. Hier heb je je eigen karakter en zijn mogelijkheden uitgevonden. Ook het avontuur of de zoektocht die jij of een van de andere spelers hebt uitgevonden.
Het bekendste spel is Dungeons and Dragons (D&D). Toen de tijd van dat de eerste computerspellen kwamen, werden de eerste spellen zoals D&D gemaakt. je kunt ook duidelijk dat in de vroege RPG's de regels en procedures daarvoor zijn aangenomen.

Welke subgenres van role playing games zijn er?

Bij de klassieke computer RPG’s zijn er de reeds genoemde JRPG’s. Dit betekent niet dat alle spellen in Japan zijn ontwikkeld. Dark Souls wordt gemaakt in Japan, maar is geen JRPG. In de klassieke spellen van deze sub-genre vind je vaak een rond spelsysteem – Final Fantasy en Dragon Warrior zijn hier een goed voorbeeld van. Een ander aspect is de grafiek. In veel spellen vind je jezelf in een wereld die sterk wordt beïnvloed door anime stijl. Dus als je van lezen of animaties houdt, vind je zeker iets passends. Een ander kenmerk is de lineaire gameplay – De weg die je neemt om daar te komen is al van tevoren gedefinieerd en je kunt alleen maar invloed uitoefenen op de manier waarop je vooruit komt.

De directe tegenhanger van de JRPG’s zijn de WRPG’s of westerse rollenspellen.
Ook is niet elke RPG die in het Westen is ontwikkeld een WRPG. Dus ook hier is de stijl van het spel bedoeld als oorsprong van het spel. De belangrijkste kenmerken van de WRPG zijn de real-time mogelijkheden. Voorbeelden hiervan zijn de Star Wars en Might and Magic serie. De afdaling van de originele RPG’s kun je hier ook iets duidelijker zien. Hier zijn de klassiekers Neverwinter Nights en Baldur’s Gate een goed voorbeeld van wat ze betekenen. Karaktercreatie is een belangrijk onderdeel van de westerse rollenspellen. Dit stelt je in staat om het spel een beetje meer aan te passen aan je eigen behoeften en voorkeuren. Zo kun je jezelf herinneren dat de JRPG’s en de WRPG’S eigenlijk precies het tegenovergestelde van elkaar zijn. Afgezien van het controleren van een karakter natuurlijk.

SRPG’s zijn strategische rollenspellen – Dus strategie-rollenspellen. Hier vind je de basisfuncties van een RPG gemengd met het aspect van strategiespellen. Als je op zoek bent naar een uitdagend spel waarin verhaal en strategie evenzeer te vinden zijn, kijk dan eens goed naar deze games.

ARPG’s betekent actie rpg – Dus hier vind je een mix van een actiespel en RPG. Als een spel genoeg actie heeft om zich als ARPG te kwalificeren, is dat natuurlijk aan jou. Als voorbeeld vind je hier spellen zoals Kingdom Hearts. Maar ook spellen als Metal Gear Solid, Borderlands en God of War worden in deze categorie ingedeeld.

Je kunt je het volgende herinneren: een spel vertelt een verhaal en je bestuurt een personage, dan is het waarschijnlijk een rollenspel. De meer exacte indeling in deze categorie blijft echter graag overgelaten aan jezelf. Kijk maar eens naar ons aanbod en beslis of een van de spellen aan jouw smaak voldoet. En als je er een gevonden hebt, wees er dan zeker van dat wanneer je bij Keyfuchs koopt, wij de beste prijs voor je zullen vinden.