First person shooter

FPS-spellen, first-person shooters of baller games. Zeker zijn er nog veel meer namen voor deze genre. Deze genre belooft actie, spanning en de constante drang om de beste te zijn. De videogame-industrie doet er alles aan om de game-ervaring nog meeslepender te maken. Het is dus niet verwonderlijk dat de markt voor toernooien voortdurend groeit en een grotere comunity zich snel verzamelt. Dit was ook het geval met Playerunknown's Battlegrounds of kortweg PUBG, hier zag je wat de fascinatie van een goede shooter kan bereiken. In korte tijd waren enkele miljoenen spelers tegelijkertijd online en vochten ze elkaar tot de dood toe. Dit is slechts een extreem voorbeeld van het succes in deze genre.

Wat zijn de kenmerken van FPS-spellen en welke ondersoorten zijn er?

Het belangrijkste is eigenlijk al de naam, first-person shooter of first-person shooter. Hier ervaar je het spel vanuit het eerstepersoonsperspectief van je personage, wat een intensere ervaring belooft als je de spelwereld verkent. Het tweede component laat zien wat het belangrijkste onderdeel van het spel is, de schietpartij. Hier zijn veel verschillende mogelijkheden en instellingen, zoalsje je in sommige spellen in het Wilde Westen bent of dat je jezelf in andere spellen in een sci-fi avontuur in de ruimte bevind. Voordat je een instelling kiest, moet je echter duidelijk hebben welke van de vele subgenres voor jou de juiste zijn. Aan de ene kant zijn er de klassieke arcade shooters, die de kern van de ego shooters vertegenwoordigen. Het gaat hierbij vooral om beweging, reactiesnelheid en doelnauwkeurigheid. Ook de tegenstanders verschillen hier van de andere genres.

In de single player games heb je vaak te maken met hele hordes tegenstanders, hier is Doom een van de eerste klassiekers om te noemen.... Maar de meerderheid is tegenwoordig eerder de online ego-shooter. Stealth shooters zijn een ander belangrijk subgenre, waarbij de speler vaak moet vechten tegen een overweldigende tegenstander. Het doel kan meestal alleen worden bereikt door middel van sluipen, afleiding en moord. Een zeer goed voorbeeld hiervan is de Splinter Cell en Metal Gear Solid serie. Maar je zult nog steeds sensatie ervaren, want vaak zijn het slechts milliseconden die over leven en dood beslissen. De tactiek shooters bieden hier een goed gemiddelde, omdat je hier je eigen tactiek kunt creëren om je doel te bereiken. Vaak zit je midden in een terreurscenario, waarin je ofwel bommen moet planten of ontcijferen, ofwel moet besluiten om gijzelaars te nemen.

Zo kunt je zelf beslissen of je naar de goede of de slechte kant wilt gaan. Hier vindt je klassiekers als Counter-Strike of Tom Clancy’s Rainbow Six. Maar het principe van de tactische shooter is ook een groter aantal, dus je komt uit op een aantal spellen met grote slagvelden. Hier kunt u meestal plaats nemen in een voertuig en een wandeling maken over land, water of lucht. Momenteel de meest populaire spellen uit deze categorie van shooters zijn Squad, Arma en Battlefield.
Waarbij deze spellen vaak ook elementen van andere genres bevatten.

Als je dit liever associeert met een dieper verhaal, zijn er ook spellen die aspecten van rolspelende spellen oppakken. Het zijn combinaties van FPS- en RPG-games en bieden je een verhaal om te beleven in plaats van gevechten op een kaart. In BioShock bevind je je dus in een fictieve onderwaterstad, die na bloedige conflicten tussen de bewoners verwoest is. Je doel hier is om een ontsnappingsroute te vinden en niemand je te laten stoppen op je weg daarheen. De beslissingen die je hier neemt hebben invloed op wat er in het spel gebeurt. Maar spellen in het Wilde Westen zijn ook erg populair. De ontwikkelaarsstudio Rockstar is er dus in geslaagd een waar meesterwerk te maken. Met Red Dead Redemption 2 treedt je hier op in het Wilde Westen van de 19e eeuw en maak je deel uit van een groep bandieten. Op de vlucht voor de wet zie je veel liefdevolle verhalen tussen paarden, rokende veulens en Pinkerton's agenten. Klinkt dat geweldig? Stap dan op het zadel en schrijf je in.

kijk rond op Keyfuchs, kies een spel dat bij jou past en bespaar jezelf geld.
Onze credo bij Keyfuchs is altijd de beste prijs voor jou en je spel te vinden.