Xbox en PS5 - Xbox blijft, PS5 verdwijnt?

18 Februari 2024, 19:31 / by Fabian Rossbach
Xbox en PS5 - Xbox blijft, PS5 verdwijnt?

Xbox blijft op koers: Geselecteerde spellen worden multiplatform

Xbox heeft onlangs tijdens een zakelijk evenement, dat nogal droog leek, enkele belangrijke aankondigingen gedaan. Ondanks wilde speculaties blijft Xbox trouw aan zijn consolestrategie en heeft geen plannen om volledig over te schakelen naar multiplatform. Het bedrijf heeft bevestigd dat vier geselecteerde spellen beschikbaar zullen worden gemaakt voor andere platforms om meer aandacht te genereren voor deze titels en dus ook voor Xbox. De exacte spellen zijn niet genoemd, maar speculaties wijzen op Hi-Fi Rush en Sea of Thieves als waarschijnlijke kandidaten. Belangrijke titels zoals Starfield en Indiana Jones blijven echter exclusief.

PlayStation 5: Een afscheid tekent zich af

Aan de andere kant van het console spectrum heeft Sony aangekondigd dat de PlayStation 5 langzaam de laatste fase van zijn levenscyclus ingaat. Heroki Toki, het hoofd van Sony Interactive Entertainment, deelde mee dat er volgend jaar geen grote nieuwe titels van bestaande PlayStation-franchises verwacht moeten worden. Dit betekent dat fans van series zoals God of War en Marvel's Spider-Man geduld moeten hebben tot minstens april 2025. Toki benadrukte ook Sony's intentie om games voor de PC uit te blijven brengen, om te profiteren van de succesvolle multiplatform-strategie.

Wat betekent dit voor gamers?

Deze ontwikkelingen werpen een licht op de strategische overwegingen van beide consolefabrikanten. Xbox kiest voor een gerichte selectie van games die op andere platformen worden uitgebracht om zijn merk te versterken, zonder daarbij de exclusiviteit van zijn vlaggenschip titels op te geven. Sony daarentegen bereidt zich voor op het einde van de levenscyclus van de PlayStation 5, met een focus op hoogwaardige werken en de ontwikkeling van live service games.

Voor gamers betekent dit dat de komende jaren spannend zullen blijven, met nieuwe games en ontwikkelingen die zowel de Xbox- als de PlayStation-community zullen verblijden. De aankondiging van Diablo 4 voor de Game Pass laat zien dat de grenzen tussen de platforms blijven vervagen, terwijl de nadruk op kwaliteit en multiplatform-strategieën het gamelandschap zal verrijken.

Over de auteur