Soulmask, Bellwright, Enshrouded & Co - waarom zijn survivalgames zo populair?

15 Juni 2024, 00:01 / by Tom Schwiha
Soulmask, Bellwright, Enshrouded & Co - waarom zijn survivalgames zo populair?

In een dynamische omgeving zoals de gaming-industrie zijn voortdurend nieuwe trends niets nieuws. Interessant genoeg hoeven deze trends niet per se technische upgrades te zijn waar iedereen plotseling over praat, of games die gloednieuw op de markt zijn gekomen. Op dit moment is er bijvoorbeeld een ware hype rond Survival Games, hoewel het concept hiervan al sinds de jaren 90 bestaat.

Wat echt nieuw is, zijn de fascinerend realistisch ogende spelwerelden waarin je je tegenwoordig beweegt tijdens het gamen, die ongelooflijk veel opties bieden voor de specifieke spelervaring.

Hoewel het nog steeds gaat om puur overleven, kan het door slimme beslissingen die je in de loop van de tijd neemt en hoe handig je je aanpast, een ongelooflijk spannende ervaring worden. Laten we eens kijken naar wat Survival Games precies inhouden en hoe de enorme populariteit ervan te verklaren is.

Survival Games: Actiegames van een bijzondere soort

Al vanaf het begin van het computertijdperk en de videogame-epoche waren er verschillende gamegenres om een zo breed mogelijk publiek te bedienen. Met de opkomst van online games waarin spelers zelfs virtueel kunnen samenkomen, werd het scala nog breder. Actiegames stonden altijd al bovenaan de populariteitslijst.

In tegenstelling tot entertainmentmedia die puur op toeval zijn gebaseerd, zoals bij digitale gokautomaten zoals Razor Shark, is hier daadwerkelijk tactiek en snelle reactie vereist. Hierdoor kan elke speler actief invloed uitoefenen op het verloop en met oefening of gedetailleerde kennis van de speldetails ook betere resultaten behalen.

De meest bekende subgenres van actiegames zijn role-playing games en first-person shooters, maar ook Survival Games vallen hieronder vanwege enkele overeenkomsten. Toch onderscheiden ze zich door specifieke eigenschappen.

Hoe het allemaal begon

De eerste echte Survival Games worden beschouwd als de spellen UnReal World en SOS, die al in de vroege jaren 90 werden uitgebracht en destijds alleen op de pc speelbaar waren. Inmiddels is er natuurlijk veel veranderd, waardoor er nu meestal wordt teruggegrepen op cloud gaming of de spellen zelfs beschikbaar zijn voor mobiele apparaten. Tot op de dag van vandaag wordt ook DayZ gevierd als een uiterst succesvolle Survival Game, waarin je moet zien te overleven in een post-apocalyptische, vijandige wereld.

Ook in Minecraft, een van de absolute klassiekers onder de games, is er een Survival Mode. Hierbij zijn spelers verplicht om middelen te verzamelen, de omgeving te verkennen en nuttige beschermingsmechanismen op te bouwen. Bovendien hebben streamingplatforms zoals YouTube en Twitch aanzienlijk bijgedragen aan de verspreiding van deze games en het laten groeien van hun fanbase.

De strijd om te overleven op het scherm

Terwijl in andere spellen de nadruk ligt op het hebben van zoveel mogelijk krachtige wapens of voortdurend vechten tegen vijanden, hebben Survival Games een andere focus. Hoewel het ook hier draait om lang in leven blijven, is het verhaal anders en bestaan de uitdagingen niet alleen uit het redden van jezelf van aanvallen.

Het digitale leven begint bij de meeste Survival Games meestal met een minimaal "startkapitaal" in de vorm van wat kleding en een primitief gereedschap. De locatie varieert van game tot game - terwijl sommigen moeten overleven in de jungle, bevinden spelers van andere games zich in de eeuwige sneeuw, op een vreemde planeet, in het verleden of de toekomst.

Voor iedereen geldt echter dat basisbehoeften zoals eten, drinken, slapen en een goede fysieke conditie vervuld moeten zijn om verder te kunnen bestaan. Dit betekent soms ook hout sprokkelen en vuur maken om niet te bevriezen.

Men probeert ook om geleidelijk aan iets op te bouwen uit eenvoudige objecten - bijvoorbeeld door van bladeren een eenvoudige hut in het bos te bouwen, groenten te verbouwen of eigen benodigdheden te maken - dit wordt het zogenaamde crafting-systeem genoemd dat in de meeste Survival Games is geïntegreerd.

Bedreigingen van allerlei aard

De voortgang in het spel wordt bemoeilijkt doordat je niet alleen met zeer weinig materiaal, voedsel en drinkwater moet omgaan, maar ook wordt blootgesteld aan andere gevaren. Dit kunnen zeer realistische natuurrampen zijn zoals overstromingen of aardbevingen, maar ook giftige dieren, angstaanjagende monsters of andere medespelers.

Je kunt gewond raken of getroffen worden door ziekten, en deze lijst kan nog veel langer worden voortgezet. Alleen degene die erin slaagt zich effectief te beschermen en doeltreffend te verdedigen, kan onder dergelijke omstandigheden blijven voortbestaan.

Verschillende varianten van Survival Games

Niet alleen de moeilijkheidsgraden verschillen aanzienlijk van het ene naar het andere Survival Game, ook de opbouw, de grafische vormgeving en de inhoudelijke uitwerking verschillen sterk van elkaar. In de enorme selectie aan Survival Games worden meestal de volgende subgenres onderscheiden:

  • Open-World Survival Games
  • Horror Survival Games
  • Realistic Survival Games

Er kunnen echter zeker overlappingen of verschillende spelmodi zijn. Terwijl je in sommige spellen als eenzame gestrande te maken krijgt met allerlei externe bedreigingen, zijn andere spellen bijvoorbeeld bewust zo opgebouwd dat je je eigen team moet samenstellen, dat onder andere kan bestaan uit verslagen vijanden.

Er is behoefte aan inventiviteit en het juiste inzicht

In plaats van alleen maar voor vijanden te vluchten of vechtend op te treden, moet er in Survival Games verder worden nagedacht en voorzichtig worden gepland om de eigen energiereserves en beschikbare hulpmiddelen verstandig te verdelen. Dit vereist creativiteit en strategisch handelen. Soms moet je ook iets riskeren om weer een grote stap vooruit te komen.

Overigens hangt het af van het specifieke concept of het spel na de dood van je personage helemaal opnieuw moet worden gestart of dat je op een bepaald punt in je vroegere leven kunt terugkeren. In ieder geval neem je bij elke nieuwe poging andere wegen en zorgt dit ervoor dat er zeker geen verveling optreedt bij het proberen te overleven.

Waar de grote aantrekkingskracht ligt

Met Survival Games wordt de oerinstinct van de mens aangesproken om zich zo goed mogelijk te redden. Met elke genomen beslissing verandert de daaropvolgende spelervaring, waardoor er veel ruimte is voor nieuwe ontwikkelingen en het geheel een zeer realistische touch krijgt. Je wordt geconfronteerd met je eigen vergankelijkheid, hebt zowel slimheid als nieuwe ideeën nodig en kunt je uitstekend met andere spelers meten.

Over de auteur