Nvidia RTX 4080 Super - Nieuwste slachtoffer van GPU-scalping

09 Februari 2024, 22:20 / by Fabian Rossbach
Nvidia RTX 4080 Super - Nieuwste slachtoffer van GPU-scalping

Net toen we dachten dat het probleem met GPU-scalpers die de markt overspoelen met de nieuwste grafische kaarten en de prijzen omhoog drijven voorbij was, blijkt bij de lancering van de Nvidia RTX 4080 Super het tegenovergestelde waar te zijn. Deze grafische kaart, die snel een favoriet werd voor high-end pc-builds, is nu het nieuwste doelwit van scalpers geworden, waardoor het bijna onmogelijk is om regulier geprijsde exemplaren te vinden.

Uitdagingen bij het kopen van de RTX 4080 Super

De Nvidia GeForce RTX 4080 Super heeft door de prijsdaling ten opzichte van het oorspronkelijke model en een lichte prestatieverbetering meteen een plek veroverd in de aanbevelingen voor de beste grafische kaarten. Van de kaart met de slechtste prijs-prestatieverhouding in de RTX 4000-serie is het plotseling de meest gewilde geworden. Het is dan ook geen wonder dat het populair is.

Echter, een blik op Amerikaanse online retailers en de eigen online winkel van Nvidia laat zien dat bijna alle eenheden van de kaart uitverkocht zijn voor de standaardprijs van 999 euro. Tegelijkertijd bieden verkopers op platforms zoals Newegg de RTX 4080 Super Founders Edition aan voor belachelijk hoge prijzen tot wel 1.550 euro - een toeslag van meer dan 500 euro.

Een lichtpuntje aan de horizon

Ondanks de ongunstige ontwikkeling is er hoop dat de situatie niet zo hopeloos is als in de donkere dagen van de COVID-pandemie. Sommige modellen zijn nog steeds verkrijgbaar tegen prijzen die slechts iets boven de adviesprijs liggen.

Deze prijzen weerspiegelen de algemene trend dat de prijzen van grafische kaarten dalen, waarbij een breed scala aan AMD- en Nvidia-kaarten nu goedkoper is dan ooit tevoren. Er is ook hoop dat de speculatie rondom de RTX 4080 Super slechts een tijdelijk fenomeen is dat kan afnemen zodra er meer voorraad beschikbaar is. Met wat geduld zou het mogelijk kunnen zijn om in de nabije toekomst weer een kaart tegen de adviesprijs te bemachtigen.

Alternatieven en advies

Voor degenen die een gaming-pc willen bouwen met een krachtige grafische kaart, zijn er gelukkig genoeg alternatieven. Onze gids voor de beste grafische kaarten biedt een verscheidenheid aan opties in verschillende prijsklassen, waaronder de elegante RTX 4070 Super Founders Edition in het zwart of de betaalbare Radeon RX 7800 XT - ideaal voor degenen die minder waarde hechten aan raytracing-prestaties.

Persoonlijke mening: geduld loont

De situatie rondom de Nvidia RTX 4080 Super is een duidelijk voorbeeld van hoe scalping de markt voor consumenten kan beïnvloeden. Het laat echter ook zien dat door geduld en een flexibele benadering bij het kopen van een nieuwe grafische kaart, de uitdagingen overwonnen kunnen worden. Op de lange termijn kunnen de inspanningen van fabrikanten en verkopers om scalping tegen te gaan, samen met de algemene prijsontwikkeling op de grafische kaartenmarkt, leiden tot een verbetering van de situatie.

 
Over de auteur