Epic Games - Reactie op rapporten over hacking door ransomwaregroep

02 Maart 2024, 17:47 / by Tom Schwiha
Epic Games - Reactie op rapporten over hacking door ransomwaregroep

Epic Games, de ontwikkelaar achter het populaire spel Fortnite, staat naar verluidt in de schijnwerpers van een ransomwaregroep genaamd Mogilevich. Berichten over een mogelijke hack en de diefstal van gevoelige gegevens hebben voor opschudding gezorgd in de gaming-community. Maar Epic Games heeft snel gereageerd en een officiële verklaring afgegeven waarin het de beschuldigingen krachtig ontkent.

De officiële verklaring

In een verklaring aan GameWatcher reageerde Epic Games op de beschuldigingen: "We onderzoeken de kwestie, maar er zijn momenteel geen bewijzen dat deze beweringen legitiem zijn. Mogilevich heeft geen contact opgenomen met Epic of enig bewijs geleverd van de waarachtigheid van deze beschuldigingen."

Epic Games verklaarde verder dat ze onmiddellijk na het bekend worden van de beschuldigingen, die alleen werden verspreid door een screenshot van een darkwebpagina in een tweet van een derde partij, met het onderzoek zijn begonnen. Ondanks het verzoek aan Mogilevich om bewijs te leveren, bleef een reactie uit. De enige reactie die Epic Games ontving, was een tweet waarin naar verluidt 15.000 dollar en een "bewijs van middelen" werden geëist voor de overdracht van de vermeend gestolen gegevens.

Over welke gegevens gaat het?

De gestolen gegevens zouden "e-mailadressen, wachtwoorden, volledige namen, betaalinformatie, broncode en vele andere gegevens" omvatten, zoals werd gemeld op de lekpagina van de groep op het darknet. De gegevens zijn te koop, met een deadline tot 4 maart 2024. Mogilevich heeft geen prijs genoemd of bewijs van de hack geleverd, maar beweert ook met succes het Ierse ministerie van Buitenlandse Zaken te hebben aangevallen.

Een patroon van ransomware-aanvallen

Als de beweringen waar zijn, zou dit de meest recente in een reeks van ransomware-aanvallen zijn die grote ontwikkelaarsstudio's hebben getroffen. Met name Insomniac Games werd vorig jaar geconfronteerd met een enorme datadiefstal door een andere groep, waarbij belangrijke details, waaronder informatie over medewerkers en projecten van de studio, werden gelekt.

De vastberaden reactie van Epic Games en het gebrek aan overtuigend bewijs suggereren echter dat dit incident mogelijk niet de dreiging vormt die het aanvankelijk leek te zijn. Het onderzoek loopt door en de gaming-community houdt de adem in, in de hoop dat hun gegevens veilig blijven.

Over de auteur