Call of Duty Vanguard vs Battlefield 2042 - Strijd van shooters om spelers

14 Oktober 2021, 17:45 / by Fabian Rossbach
Call of Duty Vanguard vs Battlefield 2042 - Strijd van shooters om spelers

Nadat de Battlefield-reeks vorig jaar een pauze heeft genomen en het veld ongecontesteerd heeft overgelaten aan de concurrentie in de vorm van Call of Duty: Black Ops Cold War, botsen de twee schietschwergewichten eindelijk weer tegen elkaar aan. Met Battlefield 2042 en Call of Duty Vanguard verschijnen er in herfst/winter nieuwe afleveringen voor beide franchises, waarbij het vaak, net als bij FIFA en PES, simpelweg een kwestie van geloof is welke reeks het hart toebehoort. De omstandigheden voor het duel in 2021 zouden echter niet meer verschillend kunnen zijn en dat op meerdere manieren.

Zo kijken beide schietschutters terug op een volledig andere startpositie met betrekking tot het succes van de laatste serietitels. Terwijl het terugkerende Call of Duty-scenario van de Koude Oorlog over het algemeen erg goed is ontvangen, had Battlefield V vanaf het begin moeite met zijn tweede wereldoorlogssettings en kon het zijn spelers nooit echt tevreden stellen. In dit jaar liggen de settings nog verder uit elkaar, dus aan het einde moet duidelijk zijn welke oorlogssettings momenteel het meeste aantrekkingskracht hebben en welke uitgever de beste keuze heeft gemaakt bij de selectie.

Call of Duty Vanguard

Terug in het verleden

Beide schietreeksen hebben hun oorsprong in de Tweede Wereldoorlog en keren daarom steeds weer terug naar deze traditionele handelsomgeving. Wat bij Battlefield V nog van beperkte successen werd voorzien, zou bij Call of Duty Vanguard anders moeten lopen. Met flinke achteruitgang van de laatste uitstap in het verleden in de vorm van Call of Duty WWII uit 2017 zou Activision relatief ontspannen kunnen kijken naar de release van Call of Duty Vanguard.

Opnieuw hebben de veteranen van Sledgehammer Games de touwtjes in handen en zullen ze waarschijnlijk, net als gewoonlijk, een atmosferische, intense en door Amerikaanse patrioteriek gekleurde WWII-ervaring bieden die de meeste seriefans tevreden zou moeten stellen. Call of Duty legt hier weer de nadruk op een spannende campagne, waarvan het verhaal zich afspeelt op verschillende oorlogsfronten en de verschrikkingen van de oorlog voor de spelers zichtbaar zal maken. Naast het Oostfront en het Westfront in Europa behoren ook de gevechten in de Stille Oceaan en Noord-Afrika tot de locaties van de singleplayer-modus. Naast de campagne is er dit jaar ook een uitgebreid aanbod aan multiplayer-modi, waaronder de nieuwe spelmodus Champion Hill die tijdens de Alpha is voorgesteld, een innovatieve doodsmatch

Battlefield 2042

Met volle kracht naar de toekomst

Terwijl Call of Duty terugkeert naar het verleden, waagt Battlefield zich na jarenlange afwezigheid weer aan een scenario in de moderne tijd, of in de nabije toekomst, zoals voor het laatst in Battlefield 4 stond. In tegenstelling tot de concurrentie van Activision, besluiten ontwikkelaar DICE en uitgever Electronic Arts om volledig te focussen op het multiplayer-gevoel. Dit zou in Battlefield 2042 een geheel nieuwe omvang moeten bieden en voor het eerst gevechten met 128 spelers mogelijk maken.

Om van de gigantische gevechten te kunnen genieten, komen echter alleen pc-spelers en bezitters van een nieuwe console in aanmerking, PS4- en Xbox-One-gebruikers moeten zich met maximaal 64 soldaten per wedstrijd tevredenstellen. Hoewel Battlefield in 2021 de toekomst in het vizier heeft, vertrouwt het bij spelmodi en gameplay toch op beproefde strategieën uit het verleden. Dit omvat bijvoorbeeld populaire spelmodi zoals verovering en doorbraak of ook de typische serie-omgevingsvernietiging met een uitgebreide omvang.

Met dynamische kaarten, waarvan de belichting en het weer in korte tijd kunnen veranderen en zo een volledig nieuwe spelsituatie kunnen creë

Over de auteur