AMD - Plan voor AI-upscaling bij FSR dit jaar

05 Maart 2024, 21:59 / by Fabian Rossbach
AMD - Plan voor AI-upscaling bij FSR dit jaar

AMD staat op het punt om zijn FSR-upscaling-technologie uit te breiden met Kunstmatige Intelligentie (AI), een stap die de prestaties en beeldkwaliteit van zijn grafische kaarten aanzienlijk zou kunnen verbeteren. Terwijl Nvidia en Intel al AI hebben geïntegreerd in hun upscaling-technologieën, wijst alles erop dat AMD, aangemoedigd door het succes van de Radeon RX 7000-serie, nu volgt.

AMD's AI-integratie: Een keerpunt voor FSR

Het gebruik van AI in beeldopschaling is geen nieuw concept, maar AMD heeft tot nu toe geaarzeld om zijn FSR-technologie (FidelityFX Super Resolution) dienovereenkomstig aan te passen. De uitspraken van Mark Papermaster, de CTO van AMD, in een recent interview laten echter geen twijfel bestaan dat dit binnenkort zal veranderen. Papermaster benadrukte het belang van AI voor de toekomstige ontwikkeling van gaming-hardware en kondigde aan dat 2024 een cruciaal jaar zal zijn voor de introductie van op AI gebaseerde upscaling in AMD's gaming-apparaten.

De betekenis voor AMD's grafische kaarten

AMD staat bekend om het produceren van enkele van de krachtigste grafische kaarten op de markt. Toch loopt de huidige FSR-technologie in vergelijking met Nvidia's DLSS (Deep Learning Super Sampling) nog achter op het gebied van upscaling en frame-generatie. De integratie van AI in FSR zou deze achterstand kunnen verkleinen en de positie van AMD in de concurrentie met Nvidia en Intel versterken.

De weg naar AI-integratie

De weg van AMD naar AI-integratie begon al ver voor 2024. Papermaster herinnerde eraan hoe AMD tussen 2012 en 2017 zijn interesse in AI als middel om zijn inkomstenbronnen te diversifiëren ontdekte. Deze toenemende interesse leidde tot de ontwikkeling van hardware- en softwareplatforms die specifiek geoptimaliseerd zijn voor AI-toepassingen. Volgens Papermaster is AMD nu klaar om AI-upscaling te implementeren zonder grote obstakels.

Wat betekent dit voor de toekomst?

De integratie van AI in FSR markeert een spannend moment voor de gaming-community en voor de toekomstige ontwikkeling van grafische kaarten. Het geeft niet alleen het engagement van AMD voor innovatie aan, maar belooft ook een aanzienlijke verbetering van de beeldkwaliteit en prestaties in games. Met de sterke vraag naar de Radeon RX 7000-serie in de rug lijkt de timing gunstig voor AMD om zich te vestigen op het gebied van op AI gebaseerde upscaling.

Conclusie

AMD's geplande introductie van AI-upscaling voor zijn FSR-technologie is een veelbelovend initiatief dat het potentieel heeft om de landschap van grafische kaartprestaties aanzienlijk te beïnvloeden. Door de sprong te wagen naar op AI gebaseerde upscaling, positioneert AMD zich als een serieuze concurrent in een markt die steeds meer gedomineerd wordt door AI-technologieën. De gaming-community kan uitkijken naar welke verbeteringen en nieuwe mogelijkheden deze ontwikkeling met zich mee zal brengen.

Over de auteur